top of page
DSC_0215.JPG

Jordi Borras

Narrador

Jordi Borràs Gelonch va néixer el 18 d'agost de 1975 a Castellvell del Camp. Amb tan sols 3 anys, per mà de la seva mare Ma Antònia Gelonch, començà el seu aprenentatge musical amb el piano, fins que començà els seus estudis reglats de llenguatge musical amb la mezzo soprano tarragonina, Núria Francino.
Amb 10 anys, ingressà a l'Escolania de Montserrat, on prosseguí els estudis de violí  amb Ireneu Segarra i Antoni Guinjoan, i de piano amb Pere Puig i Vicenç Prunés. Va completar el grau elemental al Conservatori de la Exma. Diputació de Tarragona amb Emília Briansó  (piano), Montserrat Pàmies i Assumpta Sancho (llenguatge musical i harmonia) i  Joan Carles Bonfill (violí). No fou fins al 2009, exercint ja de docent al Departament d'Educació de la Generalitat de Catalunya (on presta serveis de fa 15 anys fins a l'actualitat, com a professor de ESO i Cicles Formatius), que completà els estudis de Grau Mitjà de Música, en l'especialitat de cant, amb Maria Teresa Català, al Conservatori de l'Exma. Diputació de Tarragona.
El 1999 es llicencià en Psicologia Clínica a la Facultat de Psicologia i Ciències de l'Educació i de l'Esport Blanquerna, on obtingué Matrícula d'Honor pel seu Treball de Final de Carrera  "El Sentiment de Comunitat en el menor que deliqueix: Una aproximació des de la psicologia d'Alfred Adler". (Universitat Ramón Llull), i a la mateixa Universitat (Facultat de Ciències de la Comunicació Blanquerna), es llicencià en Periodisme el 2004.
Tot i no haver seguit professionalment amb la música, sempre hi ha entregat una apassionada dedicació en diversos àmbits: des de la col·laboració com a organista a la Parròquia de Sant Vicenç Màrtir de Castellvell del Camp, des de 1990 a l'actualitat, fins a l'organització de produccions de concerts de música simfònica i de cambra, amb el ja Tradicional Concert de Nadal a Castellvell del Camp, que compta amb vint-i-dues edicions ininterrompudes desde 1998, i un gran nombre de produccions de música de cambra d'entre les que cal destacar les 17 gires promogudes amb el Liverpool String Quartet, per tot el territori de Catalunya, Illes Balears, València i Navarra, així com les gires dedicades a Miklós Rózsa, de qui ha fet un gran seguiment biogràfic i repertorístic. En aquestes gires, es compten més de 50 concerts arreu de Catalunya entre 2003 i 2014, en què s'interpretaren diverses obres d'aquest compositor d'origen hongarès, a càrrec de Daniel Sanxis (viola), Nèlia Sanxis (flauta), Carles Pertegaz (clarinet) i Alan Branch (piano)
Arran de l'estreta col·laboració amb els membres del LSQ, va fundar juntament amb ells l'Associació Cultural Musical Ars Aurea Sonora, amb la que s'ha pogut dotar d'entitat jurídica les activitats que ha dedicat desde ben jove per a la difusió i la pedagogia de la música.
És autor d'alguns arranjaments per a orquestra i formació de cambra d'obres populars, clàssiques i de música per a cinema, i ha composat algunes obres musicals, de les que destaca "L'Àvia" (2001), per a solistes i orquestra, dedicada a Santa Anna, patrona de Castellvell del Camp; "Eklipsós" (2005), obra per a quintet de corda, guanyadora del Segon Premi de Creativitat Xavier Gols, del Conservatori de la Exma.Diputació de Tarragona; "Nadala a Ritme de Sonet", (2013) per a quintet de corda, piano i soprano, sobre un poema nadalenc de l'autor Castellvellenc Aleix Barriach, estrenat el dia 6 de Gener de 2014 a Maspujols (Baix Camp), a càrrec del Liverpool String Quartet i la Soprano Sarah Blanch; i "Ashes in the Sea" (Cendra al Mar) (2014), suite per a quintet de corda i clarinet, enregistrat pel Liverpool String Quartet i el clarinetista italià Fausto Corneo.
En el camp de la literatura, és autor de vàries peces de narrativa curta, d'entre les que destaquen "Cor Maragda: La Llegenda del Gat Verd", guanyadora del Premi Antoni de Bofarull, de Narrativa Curta en català, d'Òmnium Cultural Baix Camp, el 1998; "El Viatge de Jamila", guanyadora del Primer Premi de Narrativa Curta Joan Puig i Ferrater, de La Defensa Agrària (La Selva del Camp, Baix Camp), l'any 2000; i "D'homes i de garrins", guanyadora del 2n Premi de Narrativa Curta vil·la de Puigcerdà, el 2001.
Recentment  ha col·laborat amb el compositor britànic Howard Blake (OBE), en l'estrena de diverses obres d'aquest compositor a Catalunya, en col·laboració del Liverpool String Quartet. La més destacada, la premièr al Principat, el desembre de 2015, de l'Oratori Dramàtic "The Passion of Mary" op. 505, al Reial Monestir de Santa Maria de Poblet, i a la Basílica Col·legiata de Santa Maria de Manresa.

Jordi Borras: Experience
bottom of page